Pamantul se roteste in jurul axei sale. Partea Pamantului expusa la Soare experimenteaza zi, iar partea opusa are noapte.
Ciclul zi-noapte are o durata de aproximativ 24 de ore, ceea ce este denumita o zi siderala.
In timp ce Pamantul prin rotire, se deplaseaza si in jurul Soarelui intr-o miscare denumita revolutie.
Durata unei revolutii complete a Pamantului in jurul Soarelui este de aproximativ 365 de zile, ceea ce constituie un an calendaristic (12 luni).
Axa Pamantului este inclinata fata de planul orbitei sale in jurul Soarelui, ceea ce determina schimbarile de sezoane… Pamantul se roteste in jurul …continuare test
Compunere rugaciune catre Domnul Dumnezeu din biblie.
Doamne Dumnezeule, Te chem cu umilinta in rugaciune! Sa ma calauzesti si sa ma inveti caile tale minunate! Indruma-mi sufletul si daruieste-mi lumina si speranta! Ca sa pot infrunta necazurile si incercarile vietii cu tarie!
Cuprinde-ma in bratele tale pline de iubire si mila! Si ajuta-ma sa simt prezenta ta in fiecare pas! Fii ghidul meu in cautarea adevarului, Ca sa pot trai in armonie cu tine si cu semenii mei!
Da-mi putere si intelepciune sa aleg calea dreapta! Sa iert si sa iubesc neconditionat, asa cum faci Tu! Prin harul tau, transforma-ma intr-o faptura mai buna, Ce raspandeste lumina si pace in lumea ce ma inconjoara!
Iti aduc inchinare si recunostinta pentru darurile primite! Pentru viata, pentru iubirea Ta nemarginita si pentru harul Tau! Iti incredintez dorintele si nevoile mele cu incredere! Stiind ca Tu esti mereu aproape si ma asculti cu blandete!
Amin!
Compunere rugaciune pentru Doamne Doamne in fraze.
Opera dramatica „Romeo si Julieta” scrisa de William Shakespeare este cel mai cunoscut si influent text din literatura engleza. In aceasta piesa, scriitorul exploreaza mai multe teme, cum ar fi dragostea, ura, razbunarea si moartea. Ele fiind prezentate prin intermediul unor personaje complexe si a unei povesti deosebit de dramatice. Iata cateva dintre componentele-cheie ale operei:
Subiectul Intriga piesei Aceasta urmareste povestea a doi tineri indragostiti, Romeo si Julieta, care provin din familii rivale din Verona, Italia. In ciuda rivalitatii dintre familiile lor, cei doi se indragostesc si incearca sa isi continue relatia in secret. Cu toate acestea, evenimentele tragice care urmeaza ii separa si, in cele din urma, ii aduc la pierzanie.
Personajele: sunt complexe si pline de contradictii. Romeo este prezentat ca fiind un tanar impulsiv si romantic, care o iubeste cu pasiune pe Julieta si doreste sa se razbune pe cei care ii ranesc. Julieta, la randul ei, este o fata inteligenta si hotarata, care este dispusa sa isi riste viata pentru a fi cu iubitul ei. Alte personaje importante din piesa includ Mercutio, un prieten apropiat al lui Romeo, Tybalt, un membru al familiei Capulet si rivalul lui Romeo, si doamna Capulet si doamna Montague, mamele celor doi protagonisti.
Componentele operei dramatice Romeo si Julieta Subiectul
Tematica: exploreaza mai multe teme importante, cum ar fi dragostea, ura, razbunarea si moartea. In special, piesa subliniaza dificultatile si pericolele pe care le poate intampina dragostea in fata obstacolelor sociale si culturale, precum rivalitatile dintre familiile sau diferentele de clasa. In plus, opera pune in discutie problemele asociate cu violenta si razbunarea, subliniind consecintele tragice care pot rezulta.
Stilul literar: „Romeo si Julieta” este o piesa de teatru. Aceasta include utilizarea versurilor, a monologurilor si a dialogurilor pentru a-si transmite mesajele. Shakespeare utilizeaza de asemenea simboluri si metafore pentru a sublinia temele si motivele cheie din piesa, cum ar fi iubirea … continuare rezumat
Tema Miorita – argumentare Numeste doua caracteristici ale mitului (al mortii, al prevestirii) Explica fara a apela la sinonime semnificatia din text. Formuleaza intr-un enunt tema textului ilustrand-o cu doua motive. Comenteaza sugestia contextuala a figurii de stil din prima strofa.
Argumentare ca Miorita este o balada populara
Balada reprezinta mitul existentei pastorale, atitudinea omului in fata mortii si seninatatea cu care isi accepta destinul. Se respecta momentele subiectului, doar ca deznodamantul este absent, moartea ciobanasului moldovean devenind ipotetica.
Genul epic se imbina cu cel liric si dramatic. Expozitiunea fixeaza coordonatele unei existente mitica, ideale, prin cele 2 metafore ce ilustreaza spatiulpastoral romanesc: ” Pe-un picior de plai\ Pe-o gura de rai” Realul se imbina cu fabulosul, se remarca antiteza dintre ciobanasul moldovean (harnic, generos, nobil, bland) si ceilalti 2 ciobani ( invidiosi ,rai). Ca motive ale literaturii populare se remarca si cifra 3 dar si prin absenta autorului ce arata ca balada s-a transmis de-a lungul timpului.
Alegoria moarte-nunta transfigureaza in paln fabulos trecerea in nefiinta a tanarului. Astfel opera este o balada populara ce reflecta … continuare argumentare Miorita comentariu
Rezumat Lupta inimii cu sangele, de Nichita Stanescu, este o poezie care a aparut in volumele: Necuvintele, grupajul Luptele, Bucuresti, 1969; Poezii, 1970; Starea poeziei, 1975; Opera poetica, vol. I, 1999
N-am cer. Ce e mai departe de mine sunt eu, negrul si inlauntrul. Cerul meu este de carne neagra. Cer ingropat. N-am campie. Marginile ei sunt arse. Se ridica in sus ca o palma care-si strange degetele cu gheare, in pumn. Am loc numai atat cat sa-mi amorteasca locul stand. Ma umflu si ma dezumflu. Ma umflu de strainatate si ma dezumflu de singuratate. Nu pot sa-naintez niciunde. De la eu la eu distanta e acoperita de moarte. Cade inapoi simtamantul plecarii din sine insusi Eu sunt cel care pazeste poarta ca nu cumva eu insumi sa fug.
Continuare Versuri Lupta inimii cu sangele
Vine-n intuneric sangele purtator de stiri smintite, – ochi intors pe dos, ah, plange-le, gheata, teapanul de stalagmite Deci eu insumi ma sufoc, nuante – ingeri, curg pe ape desirati Rupt de lemnul tau, Bizante, de straini din tata, dar din mama frati. Cand ajunge lemnul la putere, mai intai isi taie radacina, mai apoi a frunzelor muiere si dantura sfartecand lumina. Ah, deci singur ah, deci inlauntru inspre mine, dinspre mine, cerul cel mai departat e coasta de intunecime.
Absorb stirea departarii piciorului drept. Vars intelepciune in stangul, idol de carne si intelept. Prieten iti este niciunul, nici doiul, nici nimenea… Vine sangele cu suflet, chiar el; mananca-l soro inima, mananca-l ieri si alaltaieri
Fuga inainte, mereu inainte, din sfintele patru carcere. Pantecul mi-e frate, glezna mi-e parinte, drumul e fara intoarcere. Sangele vorbeste, teava lui, vana, artera, osul alb inlauntru vorbeste, matul, Cythera. Vorbeste celula, limfa vorbeste caramida miscatoare a limbii, – fiecare capat de os vorbeste topindu-si in miscare nimbul, nimbii Turn al lui Babel intors cu manusa pe dos, – inima, plosnita, iapa, hetaira, intoarsa pe dos… Deci piramida deci piramida deci piramida
Singura mea prada e viata mea. Tot ce pot pierde e viata mea. Ceea ce se intampla este in timpul vietii mele Inima mea invinge sangele meu. Sangele meu cotropeste inima mea si-apoi Inima mea alunga sangele meu. Sangele meu umfla inima mea. Singura prada e viata mea, da. Singura prada e viata mea. Tot ce pot pierde, tot ce pot pierde Dar cine-ar putea sa spuna ce pot pierde !?… Dar ce inseamna „cine” si „a pierde”, Doamne ce inseamna „a pierde – pierdere”?
Argumentare Toiagul Pastoriei dupa cartea scrisa de Ion Druta Enunturi: motivul pastoriei, oii, iernii si a ierbii
Ion Druta este un scriitor din Republica Moldova si este autorul mai multor nuvele printre care si Toiagul Pastoriei.
Caracterizarea pastorului
Opera ne arata, cat de rau si invidios poate fi neamul in momentul in care te ridici, el te trage in jos. Personajul principal este un pastor singuratic si trist ce- si are radacinile bine infipte in pamantul stramosesc. Asa cum ni-l descrie autorul acest om era ‘nalt si zdravan’ astfel ca el a reusit singur sa-si construiasca o casa in virful unui deal de unde putea observa tot satul.
Tot din nuvela observam aflam ca pastorul ‘purta iarna cusma si suman, iar vara palarie din paie, camasa de canepa lunga, pana la genunchi, prinsa la briu’.
Satenii erau invidiosi pe el, dar acesta nu avea turme de oi ci doar un fluier cu care canta la petreceri. Detaliu pe care il depistam in fraza ‘Si… n-avea oi’, astfel realizam direct de ce este defapt numit pastor si anume, pentru ca vegeaza ca un conducator al satului. Persoana care priveste de sus ce incearca sa nu coboare niciodata o treapta mai jos.
Acest supraveghetor al neamului iubea foarte mult sa raspunda cu ‘bine’ caci dupa cum spune autorul el era ‘un om tacut, trist de cele vazute’. Pastorul nostru a fost recunoscut ca un inger pazitor si un indrumator abia dupa moarte lui, cand consatenii au vazut ca doar mormantul lui era ‘singurul strop verde din tot cimitirul’.
In concluzie el era cel ce dorea ridicarea tuturor si nu … … continuare opinie Argumentare Toiagul Pastoriei rezumat nuvela
Rezumat Eseu Sport despre Influenta practicarii probelor atletice asupra sanatatii omului.
Importanta practicarii sportului are in primul rand numeroase beneficii nepretuite pentru sanatate. Fie ca ne referim la acel sport de performanta pentru competitii, adica: fotbal, tenis, box sau la acele persoane care merg la sala in mod constant, sportul dezvolta autodisciplina si dezvolta obiceiul de a urma rutina zilnica.
Orice persoana care practica un sport isi intareste puterea de vointa, rezistenta, perseverenta, stima si increderea in sine. Un sportiv iti poate ridica intotdeauna moralul, doar privindu-l la antrenamente.
In timpul unui efort fizic, intregul corp si muschii sunt in miscare, tensiune si tonus, facand astfel functionare necesara a oraganelor pentru o buna sanatate si stare fizica. Este indicat sa incepi sa practici sport si educatie fizica inca din copilarie.
Tot sportul ajuta la temperarea caracterului, face o pers…. continuare Eseu sport Influenta practicarii probelor atletice asupra sanatatii omului
Eseu comentariuPlumb de Iarna dupa o poezie de George Bacovia Plumbul este un metal greu toxic si nociv care prin diverse tehnici stilistice pentru poet simbolizeaza apasarea, ingreunarea, ba chiar indurerarea existentiala. Iarna este un anotimp rece care induce scriitorului nevroza, depresia, aducandu-l in stadiul de nebunie absoluta. In concluzie autorul este apasat de o durere ce nu are vindecare.
Demonstreaza apartenenta la genul liric
este structurat in versuri
are rima
sentimentele sunt exprimate in mod direct
Tema textului este conditia poetului intr-o lume ostila, sufocanta, apasatoare, dominata de obiecte. Din aceasta lume nu se poate evada si nu exista refugii salvatoare.
Poezia este structurata in doua catrene, organizate pe baza paralelismului sintactic. Prima strofa corespunde realitatii exterioare, iar cea de-a doua strofa realitatii interioare. Lirismul este subiectiv, evidentiat prin numeroase marci ale subiectivitatii: verbe si pronume la persoana I singular („Stam”, „am inceput”) sau pronume si adjective pronominale la persoana a ll-a („amorul meu”). Strofa I surprinde elementele unui cadru spatial inchis, apasator, sufocant, in care eul liric se simte claustrat. Verbul „dormeau” din primul vers este o metafora a mortii care sugereaza un sfarsit continuu specific liricii bacoviene.
Se formeaza un camp semantic al universului mortuar: „sicriele de plumb”, „funerar vestmant”, „flori de plumb”, „coroane de plumb”. Aceste elemente construiesc un decor artificial in care, prin repetarea cuvantului „de plumb”, se creaza impresia unei existente fara sens si fara posibilitatea inaltarii.
Eul liric este prezent intr-o ipostaza de insingurare totala „stam singur”, vantul fiind singu element care su reaza miscarea, insa produce efectele …. continuare Comentariu Plumb de Iarna