Alcatuieste un text, de 100-120 de cuvinte, sub forma unei scrisori, in care sa-ti exprimi impresiile si sentimentele referitoare la despartirea de locul copilariei, odata cu sfarsitul vacantei. In textul tau vei folosi si o scurta secventa descriptiva. In redactarea textului, vei avea in vedere: sa respecti conventiile acestui tip de text; sa prezinti impresiile si sentimentele referitoare la sfarsitul vacantei; sa introduci o secventa descriptiva; sa respecti normele de ortografie, de punctuatie, precum si regulile de asezare in pagina.
Text Exemplu Scrisoare
Draga loc al copilariei mele,
Cu inima stransa imi iau ramas-bun de la tine odata cu sfarsitul vacantei. Mi se pare ca fiecare colt al gradinii tale, fiecare fir de iarba si fiecare tril al pasarilor imi sopteste amintiri dulci. Imi va lipsi aerul proaspat al diminetilor racoroase si linistea care ma invaluia in fiecare seara.
Acum, cand plec, simt cum las in urma o parte din mine. Desi revin la agitatia de zi cu zi, voi pastra mereu in suflet toate momentele fericite petrecute aici.
Rezumat Danila Prepeleac, dupa cartea scrisa de Ion Creanga.
In poveste se vorbeste este despre doi frati. Cel mare care era gospodar, vrednic si indestulat si cel mic, pe nume Danila, era saracut si cu droaie de copii. El ii cerea mereu fratelui sau carul pentru treburile gospodaresti. Dar intr-o zi fratele ii zise sa mearga la iarmaroc si sa vanda boii cei mari pentru o pereche mai mici, sa ii ramana bani sa-si cumpere si un car.
Mezinul era baiat bun, dar putin cam neispravit. Mergand spre targ cu boii. Intalneste un om cu un car ce cobora singur la vale si atuncise gandeste sa faca schimb, dand boii pe car. Dar isi dadu seama ca la deal carul nu mai mergea singur. Pe drum schimba carul cu o capra. Dar aceasta era nabadaioasa nu statea locului si se gandea cum sa scape de ea. Ocazia i s-a ivit si a schimbat-o pe un gascan.
In cele din urma nu-i conveni nici gasca si o schimba cu o punga fara nimic in ea. Ajuns acasa suparat, el ii povesti fratelui sau cum a plecat cu doi boi si s-a intors cu o punga goala. Dupa ce l-a mustrat, ca sa nu isi mai supere familia, fratele l-a indemnat pe sa se calugareasca pentru ca are inclinatii. Zis si facut, Danila isi alese un loc langa un helesteu si se apuca sa construiasca o manastire.
Dar pe locul acela cu helesteul vietuiau niste draci, care nu-l voiau acolo pe Danila, facand tot posibilul sa-l indeparteze. I-au oferit galbeni numai sa plece, dar degeaba. Atunci Scaraoschi, seful lor a hotarat sa se faca intreceri. Dar de fiecare data mezinul ii pacaleste, iesind victorios la toate incercarile, ba mai mult, luandu-le si sacul cu galbeni. Dar vazand acestea, ei …Citeste in continuare
Rezumat poezie Poveste – într-o formă de expresie artistică versurile scrise de Ştefan Octavian Iosif spun povestea unui copil orfan, prizonier al unei vrăjitoare blestemate. Copilul este ținut în lanțuri de vrăjitoare și plânge disperat. Cu fiecare lacrimă pe care o vărsa, aceasta se transforma în perle. Vrăjitoarea le aduna și doreste să strângă tot mai multe, astfel încât copilul plângea din ce în ce mai mult.
Poezia sugerează că pe lume există poeți care sunt asemenea copiilor maltratați. Aceștia sunt înrobiți și torturați de blestemul vieții. Plâng de dragoste, plâng de dor și încearcă zadarnic să uite durerea lor, îmbogățind comoara neamului cu margaritare, din „lacrimile” lor…
Poezia exprimă astfel suferința și tristețea poeților care găsesc în scris o cale de a-și exprima emoțiile și de a se elibera…. continuare Rezumat poezie Poveste
Rezumat Enigma Otiliei povestire pe scurt tema dupa cartea scrisa de George Calinescu.
Felix Sima, un baiat de 18 ani, vine la Bucuresti sa stea cu unchiul sau, Costache Giurgiuveanu, ca sa studieze medicina. Ajuns la adresa, Otilia, fiica vitrega a batranului, il invita in casa unde se intalneste cu membrii familiei: matusa Aglae, unchiul Simion, copiii lor Titi, Aurica, Olimpia, ginerele Stanica Ratiu si prietenul familiei. Leonida Pascalopol.
Felix este intrigat de firea jucausa a Otiliei si este surprins sa gaseasca o scrisoare adresata acesteia cu numele Otilia Marculescu. Afla ca Otilia este orfana si a fost crescuta de tatal ei vitreg, Mos Costache. Pascalopol o cunostea pe mama Otiliei si de atunci o ajuta, castigandu-i respectul.
Aglaia ii cere lui Felix sa-l indrume pe Titi, iar sora lui Aurica se ataseaza de el. Cu toate acestea, Felix este atras din ce in ce mai mult de Otilia, pe care o admira si cu care petrece din ce in ce mai mult timp. Il vede pe Pascalopol ca pe un rival.
In august, Olimpia, copilul cel mare al Aglaei, ajunge acasa cu concubina ei, Stanica, impreuna cu copilul lor. Simion refuza sa o recunoasca pe Olimpia drept fiica sa si refuza sa-i dea zestre.
Stanica minte si ii trimite scrisori lui Pascalopol in care sustine ca se va impusca si reuseste sa stranga niste bani de la toata lumea pentru a-l convinge pe Simion sa-i dea zestrea Olimpiei.
La invitatia lui Pascalopol, Felix si Otilia merg la mosia lui, unde profita de timpul petrecut impreuna, iar dupa doua saptamani se intorc acasa.
Felix si Otilia dezvolta o prietenie si un atasament profund. Felix isi marturiseste dragostea, dar Otilia nu are aceleasi sentimente. Rusinat, Felix isi scrie sentimentele pe hartie si ii trimite scrisoarea Otiliei, dar aceasta nu raspunde.
Intr-un moment de gelozie, Felix ii cere Otiliei sa nu se mai intalneasca cu Pascalopol, dar isi da seama de greseala cand este invitat la el acasa.
Discutiile despre adoptarea Otiliei de catre Mos Costache declanseaza un nou val de scandaluri. In cele din urma, Otilia ii cere lui Mos Costache sa nu o adopte formal si pleaca cu Pascalopol, spre surprinderea lui Felix, care ramane dezamagit.
Isi gaseste mangaiere in bratele unei curtezane, Georgeta.
O cina la restaurantul domnului Iorgu care sarbatoreste ziua fiicei sale ii reuneste pe Georgeta, Olimpia, Aglae, Titi, Felix, si Mos Costache… citeste online un scurt rezumat Enigma Otiliei
Aceasta fabula, „Iepurele si broasca testoasa”, face parte din traditia europeana de fabule si povesti morale. Numele cunoscut al autorului grec de fabule este Aesop. Exista, totusi, variatii ale numelui sau in diferite limbi. In unele surse, se poate intalni si varianta „Esop” pentru numele autorului.
Textul fabulei Iepurele si broasca testoasa: „Un iepure care privea mersul lenes al unei testoase ii spuse acesteia in gluma:
Vrei sa facem o intrecere, sa vedem cine alearga mai repede? Testoasa incuviinta. A doua zi, dis-de-dimineata, venira la locul hotarat pentru inceperea cursei. Multe animale voiau sa priveasca intrecerea si asteptau cu nerabdare. Domnul Soarece trase o linie rosie pentru start si veverita dadu semnalul de plecare cu un fluier. Iepurele porni val-vartej, iar testoasa incetinel, dupa cum ii era felul. Cum o luase cu mult inaintea testoasei, iepurele se aseza sa manance cativa morcovi proaspeti. In timp ce manca, trecu si testoasa, asudata, dar hotarata sa nu se dea batuta. Iepurele mai alerga un pic si, in dreptul unui sat, se aseza sub un copac sa se odihneasca. Tarziu, testoasa il ajunse din urma, dar trecu mai departe fara sa se opreasca. Iepurelui i se facu somn. Isi spuse:
Soarele asta e prea fierbinte. Mai bine dorm un pic! Testoasa e inceata si voi avea timp s-o intrec! Cand se trezi, vazu ca se lasa noaptea. Sari ca ars si porni pe urmele testoasei. In departare, o vazu cum trece linia de sosire si castiga intrecerea. Toate animalele au aplaudat-o. I-au dat apoi o cupa, ca unei mari castigatoare. Iepurele a ajuns tarziu, obosit si rusinat, tocmai el, care credea ca este cel mai bun alergator. Asa a aflat ca straduinta este un dar nepretuit.”
Rezumat Iepurele si broasca testoasa Poveste pe scurt
Un Iepure si o broasca testoasa decid sa concureze intr-o cursa de alergare. Iepurele era increzut in propria sa viteza si nu o ia in serios pe broasca testoasa, care era mult mai inceata. In timpul cursei, iepurele era cu mult inaintea broastei dar s-a sa traga un pui de somn. In timp ce dormea, broasca testoasa l-a ajuns si a trecut linia de sosire, castigand astfel cursa. Iepurele s-a trezit prea tarziu si a pierdut.
Morala fabulei este ca munca si perseverenta sunt mult mai importante decat talentul si viteza.
Iepurele este caracterizat ca fiind increzut si arogant datorita vitezei sale. El subestimeaza capacitatea broastei testoase si nu ia in considerare faptul ca, chiar daca este mai lenta, aceasta poate sa ajunga la linia de sosire daca este perseverenta. In timpul cursei, iepurele se opreste sa se odihneasca si sa manance, ceea ce arata lenea si lipsa de concentrare. In final, el este rusinat si invata o lectie importanta despre munca asidua si perseverenta.
Pe de alta parte, broasca testoasa este caracterizata ca fiind lenesa si inceta in miscari. Cu toate acestea, ea are o atitudine pozitiva si hotarata, fiind dornica sa-si demonstreze abilitatile. In timpul cursei, ea merge incet, dar sigur, si isi pastreaza concentrarea si hotararea de a ajunge la linia de sosire. Ea in cele din urma castiga cursa, ceea ce arata ca perseverenta si efortul sunt importante in realizarea obiectivelor si atingera telului.
Mesaj – Rezumat Neamul Soimarestilor fisa de lectura dupa Mihail Sadoveanu.
Titlul sugestiv este Răzbunarea lui Tudor Șoimaru. Textul prezintă evenimentele care au avut loc după ce Ștefan Tomșa al II-lea a fost instalat ca domn al Moldovei cu ajutorul turcilor. Boierii fugari rămași credincioși fostului domnitor Constantin Movilă și mamei acestuia, Doamna Elisabeta, precum și câțiva magnați polonezi, au invadat țara în vara anului 1612, dar oastea moldovenească a lui Tomșa a învins, cu ajutorul hoardei tătarilor din Bugeac condusa de hanul Cantemir bei. În timpul luptei, căpitanii de oști Tudor Șoimaru și Simeon Bârnovă îi salvează viața hanului și cei trei devin frați de sânge potrivit unei vechi tradiții tătărești.
Textul se concentrează pe Tudor Șoimaru, care pribegise prin străinătate o lungă perioadă și nu-și mai văzuse locurile natale de aproape 20 de ani. El hotărăște să se ducă în satul natal pentru a-și revedea rudele, iar cei doi frați de sânge ai săi îi propun să-l însoțească. Acestia fac un popas la un han de la Fântâna lui Albotă acolo îl întâlnesc pe boierul Stroie Orheianu si reusesc sa-i salveze acestuia fata din mâinile cazacilor zaporojeni. Tudor Șoimaru se îndrăgostește de Magda, fiica boierului, iar fata îi răspunde cu aceleasi sentimente.
Reusind sa ajunga în satul natal, Tudor Șoimaru află de la moș Mihu, unchiul său, că boierul Stroie Orheianu ocupase jumătate din moșia răzășească în urma unei judecăți strâmbe făcute în timpul lui Aron Vodă și îl ucisese cu buzduganul pe Ionașcu, tatăl lui Tudor, care se ridicase pentru drepturile răzeșilor. Casa părinților lui fusese incendiată apoi de oamenii boierului. Între timp, după scurtul popas făcut la Murgeni, Orheianu a fugit în Podolia, alăturându-se curții Doamnei Elisabeta Movilă de la Ianev.
Rezumat Neamul Soimarestilor fisa de lectura de citit online
Șoimaru și Bârnovă, împreună cu slujitorii lor, pleacă în Podolia pentru a o găsi pe Magda. Tătarii lui Cantemir intră și ei în Polonia, prădând localitățile de la graniță. La un bal organizat la palatul șleahtic … continuare text
Rezumat Razboiul care mi-a salvat viata. O povestire scurta dupa cartea scrisa de Kimberly Brubaker Bradley
Acțiunea se petrece în Anglia la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în anii 1939-1940. Descrie viața Adei Smith, o fată de 10 ani care este abuzată verbal și fizic de mama sa. Împotriva dorinței mamei, Ada și fratele ei mai mic, Jamie, sunt evacuați din Londra. Ei sunt plasați cu o familie adoptivă în mediul rural. Acolo, Susan Smith, o femeie deprimată, singură, îi îngrijește cu multă afecțiune.
După ce se reunesc cu Susan, Ada și Jamie încearcă să se adapteze la viața din nou în satul lor. Insa trebuie să facă față provocărilor provocate de război, cum ar fi raționarea hranei și combustibilului. Ada se angajează să ajute la colectarea fierului vechi, la plantarea cartofilor, pentru a contribui la efortul de război.
În plus, Ada continuă să învețe să meargă și să călărească, iar pasiunea ei pentru cai crește. Ea se împrietenește cu Lady Thorton, proprietara moșiei din sat, și îi ajută la antrenarea cailor de curse. Ada vrea să concureze într-o cursă de cai, dar trebuie să înfrunte oamenii care o judecă din cauza piciorului ei.
Mama lor, numită oficial Mam, reapare în viața lor și încearcă să-i recupereze. Ada și Jamie sunt hotărâți să rămână cu Susan. Mamei lor biologice îi vine ideea de a-i lua înapoi și îi duce înapoi la apartamentul lor din Londra. În timpul unui bombardament, Ada și Jamie reușesc să scape și sunt salvați de Susan Smith. Povestea se încheie cu reîntoarcerea Adei in cele din urmă, Mam acceptă că … continuare
Idei principale pe acte dintr-un rezumat D-ale carnavalului, dupa o piesa de teatru scrisa de Ion Luca Caragiale.
Actiunea povestirii urmareste viata amuzanta a unor personaje din Bucuresti
In primul act, Iordache sta singur in magazin, in asteptarea proprietarului, Nae. Cand Mita, amanta lui Nae, intra sa il caute, apare si Pampon, care descopera o scrisoare de la Mita adresata lui Nae. Pampon se indoieste ca sotia sa, Didina, este inselata si o confrunta pe Mita.
In cel dea-l doilea act, actiunea incepe la un bal unde Pampon se intalneste cu Cracanel. El incearca sa afle mai multe despre relatia dintre Nae, Mita si Didina. Cei doi barbati ajung la concluzia ca Nae este cel care cauzeaza problemele si decid sa il caute pentru a afla mai multe detalii.
In ultimul act, care se desfasoara la casa lui Nae, toate personajele se intalnesc pentru a clarifica situatia. Nae incearca sa explice nelamuririle, dar este intrerupt. In final, toti … idei principale Rezumat D-ale carnavalului